Du er her
Hjem > Nyheter > 30 dagers fengsel for uaktsomt bildrap

30 dagers fengsel for uaktsomt bildrap

DØDE: Ifølge retten døde motorsyklisten kort tid etter sammenstøtet. Foto: Eivind Marcelino

Gjøvik: En mann i 50-årene fra Hadeland er dømt til fengsel i 30 dager for bildrap. 14 dager av disse gjøres betinget som følge av lang saksbehandlingstid.

Det var 1.mai 2014 den fatale ulykken skjedde i Kalvsjøkrysset i Lunner. Mannen svingte fra E16 og inn til Lunner, men så ikke motgående trafikk. En motorsyklist kolliderte i fronten på bilen og en mann fra Jevnaker omkom etter sammenstøtet.

Nektet straffeskyld 

I retten nektet mannen straffeskyld og mente at motorsyklisten hadde kjørt så fort at han ikke hadde mulighet til å se vedkommende. Han hadde utført en kalkulering basert på vitneforklaringer som viste at motorsyklisten hadde kjørt i 136km/t. Denne beregningen avviste retten.

Inge Rønning fra Statens Vegvesen hadde tatt oppmålinger og kalkulert  farten basert på bremsespor på ulykkesstedet. Han anslo at avdøde holdt en hastighet mellom 73 og 85 km/t da han startet oppbremsingen.

-Når beregningene til Rønning har støtte i vitneforklaringer, er det ingen grunn til å betvile disse og retten legger til grunn at avdøde kjørte i maksimalt 85 km/t idet han startet oppbremsingen, 11 meter før treffpunktet, står det i dommen.

Ulykken skjedde i Kalvsjøkrysset, som er beryktet får å være et farlig kryss. Foto: Eivind Marcelino
Ulykken skjedde i Kalvsjøkrysset, som er beryktet får å være et farlig kryss. Foto: Eivind Marcelino

Var ikke tilstrekkelig oppmerksom 

Retten er ikke i tvil om at den tiltalte ikke var tilstrekkelig oppmerksom.

-Tiltalte er etter rettens oppfatning ikke bare skyldig i en kortvarig feilfordeling av oppmerksomheten, men har utvist uaktsomhet i en slik grad at skyldkravet i straffeloven § 239 er oppfylt, skriver retten.

§239 omhandler uaktsomt bildrap.

Lang saksbehandlingstid 

Retten mener det verken er formildende eller skjerpende omstendigheter som har betydning for straffeutmålingen, men bemerker den lange saksbehandlingstiden på 1 år og 7 måneder. Derfor gjøres 14 av 30 dager om til betinget fengsel.

Det betyr at mannen må sone 16 dager. Ved siden av dette mister han førerretten i tre år og må betale 6000 kroner i saksomkostninger.

 

 

Shares 0

Legg igjen en kommentar

Til toppen