Du er her
Hjem > Kronikk > Det bor en Trump i oss alle

Det bor en Trump i oss alle

Snø skal nordmenn ha, koste hva det koste vil – for miljøet. Foto: Eivind Marcelino

Amerikas nye president Donald Trump har de siste ukene laget overskrifter verden over. Ingen er vel overrasket over det. Mye av politikken er basert på dobbeltmoral og hykleri, men Trump er ikke alene om å begi seg ut på dobbeltmoralens slagmark.

Skribent Eivind Marcelino

Det ble tilnærmet katastrofe hos miljøbevegelsen da Trump rett etter presidentinnsettelsen fjernet sidene om global oppvarming på de offentlige nettsidene til det Hvite hus i Washington D.C. Klimaendringer eksisterer ikke. Punktum.

Jeg tror han har mange personlige grunner til det. Trump er først og fremst en skruppelløs forretningsmann, og veldig mange som driver butikk vet at miljøproblematikk til stadighet står i veien for bedriftens utvikling og omsetning. Således er det praktisk å avfeie hele miljøproblematikken. Cahsing – penger spart er penger tjent.

Samme tendenser kan en se her hjemme også.

Den tause dobbeltmoralen

Se på meg for eksempel. Dersom jeg kjeder meg en kveld og det dessverre ikke er noen utforkjøringer tar jeg meg en kjøretur likevel – i håp om at en utforkjøring skulle dukke opp. Jeg er fullstendig klar over at bilen hoster og harker Co2 som bare det.  Men bryr jeg meg? Gjesp…

Eller hva med flytrafikken. Det er i perioder billigere å ta fly rundt halve kloden enn å ta toget mellom Oslo – Trondheim.

Våre politikere er klar over at en flytur t/r New York gir fra seg like mye Co2 som hele Norges bilpark gjør på en måned. Hvorfor er det billigere å kjøre fly enn å ta toget? Hvor er logikken? Jeg vil hevde den sitter i lommeboka til våre politikere.

Snøkanoner lite bra for miljøet

Her på Hadeland har vi akkurat lagt bak oss NM på ski. Ski er kultur og en udiskutabel helligdom i Norge.

Skal vi tro våre forskere og FN`s klimapanel er mangelen på snø menneskeskapt.

På Lygna har snøkanonene mer eller mindre stått på nesten konstant siden november i fjor, med noen dagers opphold da kakelinna tok over gradestokken.

At snøkanoner sluker strøm er det ingen som nevner. På Lygna ble det produsert 30.000 kvadratmeter snø. Strømforbruket til snøkanonene tilsvarer et års strømforbruk til flere titalls eneboliger på Hadeland.

Det er et paradoks at det brukes masse energi på å produsere snø da vi vet at dette bidrar til å øke den globale oppvarmingen. Det er på grensen til det hysteriske når vi vet at det er du og jeg som er årsaken til snømangelen.

Men for regionenes utvikling og ikke minst for den lokale næringen har NM betydd enormt. Hvorfor bry seg om miljø da?

Holdningen er ikke helt ulik Trump: når den raske profitten forherliger det langsiktige målet er det lett å lukke øynene.

Det bor en Trump i oss alle, selv nordmenn som er født med ski på beina.

Shares 0

Legg igjen en kommentar

Til toppen