Du er her
Hjem > Nyheter > Lunner har ikke ressurser til å gi vaksine og Gran vil ikke vaksinere innbyggere fra Lunner

Lunner har ikke ressurser til å gi vaksine og Gran vil ikke vaksinere innbyggere fra Lunner

 

LUNNER/GRAN: Det er en grense for alt, også for to kommuner der flere politikere skriker etter sammenslåing og mer samarbeid. Grensen er satt ved reisevaksiner.  

Lunner kommune har ikke penger til å tilby sine innbyggere reisevaksiner, men bedyrer likevel hvor viktig det et med slike vaksiner dersom man skal ut å reise. På sine nettsider blir de som trenger dette henvist til en privat helseklinikk i Oslo og er tydelig på at Gran ikke har mulighet til å ta i mot innbyggere fra Lunner.

Samarbeid er fint, samarbeid er flott sier flere av våre folkevalgte på begge sider av grensen, men selv kommunalt samarbeid har en grense. Den er satt ved reisevaksiner. Lunner kommune har vært gjennom flere innsparingsrunder og med kuttene forsvant tilbudet om reisevaksiner for en stund tilbake.

Kommunene er ikke pliktig til å tilby reisevaksiner og vaksinene må betales i sin helhet av den enkelte. Det er derfor lett å forstå hvorfor kommunen har fjernet tilbudet. Det er likevel noe tungvindt å bli henvist til Oslo, når Gran tilbyr disse tjenestene. Henvisingen til Oslo står ikke i stil til politikernes intensjoner om mer samarbeid mellom kommunene, spesielt når mange andre helsetjenester er interkommunale mellom Lunner og Gran.

NB: Etter sakens oppslag ble vi kontaktet av Henning Bang Larsen fra Harestua medisinske senter. De tilbyr reisevaksiner og har gjort dette i mange år, likevel henviser kommunen sine innbyggere til Oslo.

Vurderte innsparing i Gran 

Helsestasjonen i Gran opplyser om stor pågang til reisevaksiner og tilbyr dette en  gang i uken – for innbyggere i Gran. Leder for de kommunale helsetjenestene i kommunen sier det var opp til diskusjon om å begrense tilbudet i Gran også.

-Selv om vaksinene må betales av den enkelte koster det kommunen å ha noen til å sette sprøytene. I de private klinikkene er derfor prisene enda høyere enn hos kommunen. Det var oppe til diskusjon om vi skulle ta de faktiske kostnadene ved en vaksinasjon, men vi ble redde for å prise oss ut. Kommunen er også opptatt av smittevern. Kommer noen hjem med farlige sykdommer vil det koste det også, sier Jorun Haukeli som er seksjonsleder for helsesøstertjenestene i Gran kommune.

Penger og atter penger 

Virus og bakterier bryr seg ikke om grenser og Haukeli er enig i at det hadde vært lurt med felles reisevaksinering, men sier at begrensingen handler om penger.

-Det hadde vært lurt at innbyggere i Lunner kunne vaksinere seg hos oss, men da må Lunner være med å betale. Så lenge det står på ressurser og innsparing blir det slik. Jeg er uansett usikker på hvor stor besparelsen hadde blitt dersom kommunene hadde samarbeidet om en felles resievaksinering, sier Haukeli.

Gran og Lunner har interkommunalt samarbeid om mange kommunale helsetjenester. Blant annet legevakten.

Ikke et gunstig tilbud 

Ledende helsesøster i Lunner sier hun møter problemstillingen hver uke fra innbyggere som trenger reisevaksiner.

-Spørsmålet vi får er at da kan de vel reise til Gran, men det går ikke. Vi ser at dette ikke er et godt tilbud til innbyggerne i Lunner, men vi må prioritere de lovpålagte helsetilbudene først, sier Mette Nilsen Hole som er ledende helsesøster i Lunner kommune.

Shares 0

Legg igjen en kommentar

Til toppen