Du er her
Hjem > Nyheter > Mann fra Brandbu dømt og frifunnet i samme dom

Mann fra Brandbu dømt og frifunnet i samme dom

Gjøvik tinghus/tingrett

 

LUNNER/BRANDBU: En mann fra Brandbu har blitt dømt til fengsel i 21 dager for å kjøre bil ruset på cannabis og bruk av narkotika, men frifunnet for å kjøre båt ruset på alkohol i Randsfjorden.

En mann i 40-årene fra Brandbu hadde tre tiltaleposter mot seg da han tidligere denne måneden møtte i Gjøvik tingrett. Han ble dømt for to av dem.

Han erkjente seg skyldig i bruk av cannabis og at han var påvirket av dette stoffet da han ble stoppet av politiet på riksveg 4 i Lunner en vårdag i fjor.

Brukte cannabis noen dager tilbake

Tiltalte var likevel overrasket over at det ble funnet THC i blodet hans. Han hadde forklart til politiet at han hadde vært på fest tre dager i forveien og trodde virkestoffet hadde gått ut kroppen da han satte seg bak rattet.

Blodprøven viste en konsentrasjon av THC i på 0,050 mikromol/l. Dette overstiger en alkoholpromille på 1,2.

I retten forklarte mannen at han ikke følte seg ruset på cannabis. Dette er likevel ikke noe retten skal vise hensyn til da de utmåler straffen. Tingretten viste til vegtrafikkloven:

– Man regnes som påvirket i lovens forstand uavhengig av opplevd beruselsesgrad, så fremt konsentrasjonen av berusende eller bedøvende middel i blodet overstiger de fastsatte grenser, skriver Gjøvik tingrett.

Politiet snek deg innpå i båt – frikjent for ruskjøring

Den andre tiltaleposten ble mannen frikjent for.

Påtalemyndigheten mente å kunne bevise at mannen hadde kjørt båt i Randsfjorden påvirket på alkohol en sommerdag i 2016. At mannen hadde drukket er ikke å bestride, men retten mener det er uklart hvem som kjørte båten.

Tiltalte selv og hans samboer forklarte at det var hun som førte båten. Samboerparet var på veg fra Røykenvika og ut på en odde i Randsfjorden.

Samboeren forklarte at det var svært grunt der hun styrte båten og at tiltalte sto ved siden av henne for å passe på, siden han er lommekjent i dette området.

Begge to forklarte at politiet kom snikende innpå bakfra uten sporlys på båten før de var helt innpå deres snekke.

Politibetjenten forklarte at de brukte søkelys da de var ca 200 meter unna båten og at de deretter kjørte hurtig inn mot snekka bakfra.

Ser forskjell på langt og kort hår – retten ikke overbevist

Politiet forklarte videre at tiltaltes hode stakk ut av kalesjen og at tiltalte da var rett bak rattet. Politiet kunne heller ikke huske å ha sett samboeren foran rattet på noe tidspunkt.

Videre mente politiet i deres forklaring at samboeren hadde langt hår og tiltalte hadde kort hår, med samme hårfarge. Derfor kunne politiet se hvem som førte båten.

Retten ble ikke overbevist og valgte derfor å frikjenne tiltalte for å ha kjørt båt ruspåvirket.

– Det kan ikke utelukkes at det var samboeren som førte båten og at politiets observasjon var feil. Retten viser til at hendelsen skjedde helt i slutten av juli hvor det er mørkt på vannet, skriver Gjøvik tingrett i dommen.

Straffet flere ganger tidligere

Den tiltalte mannen er straffet fem ganger tidligere for legemiddelloven og vegtrafikkloven. Retten bemerker at dette ikke kan vektlegges i nevneverdig grad da dommene ligger 16 år tilbake i tid.

Påstanden fra aktor var 45 dagers fengsel, men at ruskjøringen med bil isolert sett tilsvarte 40 dagers fengsel.

Retten er ikke enig i dette og setter straffen til 21 dager, da med strafferabatt for en uforbeholden tilståelse.

Han fikk også førerkortet beslaglagt i 2 år og må betale en bot 50.000 kroner.

Shares 0

Legg igjen en kommentar

Til toppen