Du er her
Hjem > Nyheter > Oppland Arbeiderblad saksøkt for ærekrenkelser

Oppland Arbeiderblad saksøkt for ærekrenkelser

Roy Hubred i Raufoss ur & optikk (t.v) og advokat Ole Gramstad Jensen krever 150.000 av Oppland Arbeiderblad. Foto: Eivind Marcelino

GJØVIK: Raufoss Ur & Optikk har saksøkt Oppland Arbeiderblad for ærekrenkelser etter et leserinnlegg i avisen i fjor sommer. Forretningen på Raufoss mener de har mistet omsetning etter at avisen trykket en ytring fra Ivar Håkerud i avisens leserspalte og krever 150.000 kroner i erstatning.

Tirsdag denne uka måtte Oppland Arbeiderblad møte i Gjøvik tingrett, saksøkt for å ha krenket Raufoss Ur & Optikk. Optikeren på Raufoss stevnet lokalavisen etter et leserinnlegg fra Ivar Håkerud. Rettssaken er et sivilt søksmål fra Raufoss Ur & Optikk.

Innlegget fra Ivar Håkerud var et svar til Beathe Rønningen som tidligere hadde et leserinnlegg om dårlig service hos Raufoss Ur & Optikk.

Dette leserinnlegget i Oppland Arbeiderblad er stridens kjerne og kan koste avisen 150.000 kroner.Skjermdump fra oa.no

Innlegget ble i ettertid beklaget av Oppland Arbeiderblad og Ivar Håkerud trakk sitt innlegg i avisen. Optikeren meldte ikke saken inn til pressens faglige utvalg. (PFU)

-Det blir litt smør på flesk når avisen allerede har beklaget innlegget. En fellelse i PFU har ingen betydning juridisk, sa advokat Ole Gramstad Jensen som representerer Raufoss Ur & Optikk.

Steile parter 

Partene sto langt fra hverandre gjennom hele rettsrunden tirsdag. Oppland Arbeiderblad hevdet seg frifunnet fra anklagene, mens Raufoss Ur og Optikk mente avisen måtte dømmes til å betale erstatning opp til 150.000 kroner.

Et sentralt vitne i saken var regnskapsføreren for bedriften. Han opplyste til retten at omsetningen hadde falt månedene etter at innlegget hadde kommet på trykk. På en annen side kom det frem at omsetningen de siste årene, 2016 inkludert, ligger på det jevne.

Dette ble naturlig nok tolket forskjellig av partene:

-Det foreligger ingen konkrete bevis som sannsynliggjør at Raufoss Ur & Optikk har tapt penger. Omsetningstallene er normale sammenlignet med 2014 og 2015, sa advokat Kyrre Eggen som representerte Oppland Arbeiderblad i sin sluttprosedyre.

-Regnskapsførerens forklaring bekrefter det Hubred (innehaver av Raufoss Ur og Optikk red.anm) sa i sin vitneforklaring om en betydelig omsetnings-dupp etter at leserinnlegget ble publisert, sa advokat Granstad Jensen.

Ytringen som ble til rettssak 

Optikeren mente kritikken fra Håkerud ikke har rotfeste med virkeligheten og reagerte på at ingen journalister hadde sjekket om påstandene om lureri stemte.

Hovedpersonen selv er ikke anklaget etter injuriebestemmelsen da saksøker mener ansvaret må ligge hos avisen.

-Når en ytring trykkes av en avis med nesten 20.000 abonnementer og går gjennom en redaksjon er det avisen som må bære ansvaret, mente advokat Granstad Jensen.

Advokat Kyrre Eggen og konstituert sjefredaktør i Oppland Arbeiderblad. Foto: Eivind Marcelino

Ivar Håkerud stilte som vitne og var både paff og spak da han inntok vitneboksen. En ytring ble raskt veldig alvorlig da rettssak ble konsekvensen.

-Jeg er i retten hvert 30.år. Beklager om jeg er litt nervøs i dag, sa Håkerud.

I hans forklaring kom det frem at han hadde følt seg lurt som kunde og at dette var hans subjektive oppfatning av Raufoss Ur & Optikk.

Arne Næss som er redaktør for “på hjertet”-spalten som trykkes bak avisen sa at det som kommer på trykk er lesernes opplevelser og følelser og må ikke blandes med et journalistisk arbeid.

Line Ramsrud som er konstituert sjefredaktør i Oppland Arbeiderblad sa etter rettssaken at pressens etiske retningslinjer og hvordan avisen bruker dette som verktøy vil bli skjerpet.

-Uansett utfall er rettssaken en påminnelse om våre rutiner for etterrettelighet og interne prosedyrer som må følges opp bedre, sa Ramsrud.

Tingrettsdommer Cathrine Fossen var rettens administrator og tror en dom vil være klar før påske.

 

Rettens administrator var Cathrine Fossen. Foto: Eivind Marcelino
Shares 0

Legg igjen en kommentar

Til toppen