Du er her
Hjem > Nyheter > Politiet etterforsker en alvorlig mobbesak på Hadeland

Politiet etterforsker en alvorlig mobbesak på Hadeland

Gran og Lunner lensmannskontor etterforsker en alvorlig mobbesak på Hadeland som har pågått over tid. Foto: Eivind Marcelino

HADELAND: Politiet etterforsker i disse dager en alvorlig mobbesak mot en skoleelev på Hadeland. Vedkommende har over en tid fått anonyme drapstrusler gjennom sosiale medier. Politiet sier saken er utfordrende fordi datamaterialet må hentes fra utlandet. Politioverbetjent Heidi Staxrud mener forebygging er viktig i slike saker.

En skoleelev på Hadeland har over en lengre periode fått alvorlige anonyme trusler rettet mot seg gjennom sosiale medier. Meldingene omhandler alt fra drapstrusler, trusler om voldtekt og sjikanerende og nedverdigende beskrivelser mot eleven.

Saken har pågått over en lengre periode og politiet i Gran og Lunner har mottatt en anmeldelse. For eleven er situasjonen vanskelig og sliter i dag psykisk. Eleven har problemer med nattesøvnen og er redd for å gå på skolen.

Vanskelig sak

Ut fra meldingene er det trolig en eller flere elever fra samme skole som utfører mobbingen. Politiet har ellers få ledetråder og vet ikke om det er en eller flere mobbere i saken.

Plattformen som blir brukt til å sende meldingene fra er under amerikansk lovgivning. Norsk politi får derfor ikke uten videre tilgang til brukerkontoene. På denne måten kan de som mobber fortsette sin aktivitet uten å bli konfrontert av ordensmakten.

-Det er en fortvilende situasjon. Det er en lang prosess å få tilgang til brukerkontoene der nettstedene ikke er under norsk lovgivning, sier politioverbetjent Heidi Staxrud hos Gran og Lunner lensmannskontor til HadelandNytt.

Hun sier saken er vanskelig å etterforske:

-Selv om vi etter hvert skulle få tilgang til brukerkontoene er det ikke sikkert det vil føre til en oppklaring av saken. Det er flere brukerkontoer som har blitt opprettet og noen har blitt slettet. Dersom IP-adressene fører oss til en av skolens pcèr er vi like langt. Det er ikke sikkert tilgang til brukerkontoene vil være avgjørende for å få stoppet de som utfører mobbingen, forklarer Staxrud.

Forebygging er det viktigste verktøy

Politiet har vært på den aktuelle skolen tidligere og informert om nettmobbing på generelt grunnlag, både om hvilke konsekvenser mobbing kan gi for de som er utsatt for dette og hvilke reaksjoner politiet kan ilegge personer som mobber eller truer andre.

I denne konkrete saken har politiet stilt opp på foreldremøte og informert foreldrene om saken. Videre sier Staxrud at politiet skal snakke med elevene på det aktuelle trinnet.

Politioverbetjenten er likevel tydelig på at straff ikke nødvendigvis er rett reaksjon i en slik sak:

-Det viktigste er å få stoppet de som gjør dette. Dette er unge mennesker som trenger veiledning slik at de kan komme inn på rett spor. Mobbing og trusler er alvorlig. Holdningsskapende arbeid må starte tidlig, gjerne fra ungene er små, sier Staxrud.

Fryktelig trist 

Rektoren på skolen der eleven går er lei seg for situasjonen.

-Det er en fryktelig trist sak. Vi jobber intenst med å forebygge slik mobbing, sier rektoren.

Har du sett mye mobbing gjennom sosiale medier blant elevene?

-Det er et vanskelig spørsmål. Før var det mer åpen sjikanering. Nå har det kommet mange nye apper der det er mulig å være anonym, eller så blir brukerkontoene slettet etter at trusler eller stygge meldinger blir sendt. Når mobbingen foregår anonymt eller på lukkede forumer er det vanskeligere å finne ut av det.

Etter at skolen ble kjent med den anmeldte mobbesaken har elevene valgt å være mer åpne.

-Elever har kommet til oss og fortalt mer om det som skjer. Det er jeg glad for. Denne saken har gitt oss muligheten til å jobbe mye mer åpent om lukket og anonym nettmobbing, forteller rektoren.

Hvilke tiltak har dere gjort for å stoppe mobbing? 

-Nettvett og bruk av sosiale medier og Internett er noe vi jobber med  året rundt. Det holdes foredrag, kampanjer og forebyggende arbeid hele tiden.

På skolen har elevene tilgang til pcèr med åpent nett. Det må det være, mener rektoren.

-Skolen skal speile samfunnet og Internett er det alle steder i samfunnet forøvrig, avslutter rektoren.

Shares 0

Legg igjen en kommentar

Til toppen