Du er her
Hjem > Nyheter > Politimann hadde 137 km/t i gjennomsnitt på riksveg 4 – dømt til samfunnsstraff

Politimann hadde 137 km/t i gjennomsnitt på riksveg 4 – dømt til samfunnsstraff

 

LYGNA: En politimann som ikke tjenestegjør på Hadeland, men er ansatt i Innlandet politidistrikt har nylig blitt idømt samfunnstraff og førerkortbeslag etter at han råkjørte over Lygna og nordover på riksveg 4. 

Hendelsen strekker seg tilbake til 2015. En politimann som er ansatt i Innlandet politidistrikt hadde vært på tjeneste i Oslo. På vei hjem kjørte han riksveg 4 og passerte Lygna ved 4-tiden på natten.

Tiltalte kjørte en sivil politibil. På Lygnasæther sto det en annen politibil med lysene på. Dette så ikke tiltalte. Politibetjentene som sto parkert oppfattet bilen å komme svært fort i 60-sonen. De valgte derfor å følge etter den sivile politibilen.

Målingen viste en gjennomsnittsfart på 137,59 km/t. Tiltalte bremset ned der 60-sonen ved Blåkors på Eina starter. Da slo politiet på blålysene og stoppet tiltalte. Politibetjentene fra Hadeland valgte å beslaglegge førerkortet til sin egen kollega på stedet.

Retten bemerker at det ble en diskusjon mellom tiltalte og polititjenestemennene på dette tidspunktet, men mener det ikke er nødvendig å gå nærmere inn på denne diskusjonen.

Erkjente seg ikke skyldig 

Den tiltalte politimannen erkjente seg ikke skyldig da saken kom opp i Sør-Gubrandsddal tingrett tidligere denne måneden. Saken faller egentlig under Gjøvik tingretts region, men av habilitetsårsaker ble saken flyttet til nabodistriktet.

Tiltalte erkjente seg ikke skyldig og mente han utførte en lovlig tjenestehandling. Han forklarte i retten at han ble mistenksom da han så bilen med lysene på som var parkert på Lygna. Da han så at denne bilen kom etter i høy fart valgte han å økte farten for å se hvor fort bilen bak kjørte.

Sør-Gubrandsdal tingrett mener denne forklaringen har null troverdighet:

– Forklaringen virker oppkonstruert i ettertid, og retten tillegger den ingen troverdighet, står det i dommen.

Tvil om fartsmålingen 

Det ble imidlertid noe tvil om fartsmåleren og om målingen som ble utført var korrekt. Derfor la retten til grunn en gjennomsnittshastighet på 135 km/t. Dermed slipper tiltalte fengsel.

I følge riksadvokatens rundskriv kan det reageres med samfunnsstraff dersom hastigheten i en 80-sone er mellom 130 og 136 km/t. Politimannen ble først målt til 137,59 km/t, men justert ned til 135 km/t.

Politimannen ble dømt til 36 timers samfunnsstraff som må gjennomføres i løpet av 90 dager . Som følge av lang saksbehandlingstid ble mannen fradømt førerkortet i fem måneder og slipper derfor å ta ny førerprøve for å få tilbake førerkortet.

Han må også tåle å betale saksomkostninger på 5000 kroner.

Shares 0

Legg igjen en kommentar

Til toppen